Esa Kauppila

Kuninganskuluttaja Out - Veroparatiisit In - kenen on tällainen YLE?

Kuningaskuluttajaohjelma päättyy. 25 vuoden ajan tuo ohjelma auttoi ihmisia navigoimaan kuluttajina, antaen mainoksiin nähden riiippumatonta informaatiota. Yleisradion mielestä mainostamista ei tällaisella informaatiolla sovi häiritä. Toimitusjohtajan käsityksen mukaan jopa veroparatiiseista uutisoiminen on järkyttävää markkinoiden ja yrittelijäisyyden häirintää.

Helsingin Sanomien saaman Yle:n sisältä vuodetun aineiston mukaan toimitusjohtaja Kivinen oli närkästynyt ja fysiologisesti levoton veroparatiisijärjestelyitä paljastaneesta A-sarjan jutusta, joka kertoi Luxenbourgilaisen toimijan luomista veroparatiisiyhtiöistä mm. Jorma Ollilalle. Helsingin sanomilla ei ollut sanatarkkaa kuvausta tuosta vertaansa vailla olevasta episodista, jolloin insinööri katsoi olevansa pätevä arvioimaan toimittajien valintoja, mutta olisiko se mennyt näin: 

“Ei tätä veroparatiisijournalismia tarvita. Pitäisi keskittyä yrittämisen ja elinkeinoelämää tukeviin näkökulmiin.  Ja kivaan ajanvietteeseen. Ylen pitää elää ajassa: ikääntyvä väestö tarvitsee rituaaleja: iltauutiset, hartausohjelmat ja barokkia ykköselle. Lisäksi tarvitaan yhteiskunnalisen levollisuuden lisäämistä: penkkiurheilua. Urheilua, urheilua ja urheilua, sitä lisää kakkoselle ja YlePuheeseen. Ei tällaista provokaatiota. Jos teidän on pakko tutkia ja analysoida, kohdistakaa se mielenkiinto aiheisiin, jotka eivät provosoi massoja kadulle:  tehkää esimerkiksi dokumentteja tisseistä. Olimme juuri saamassa erään listatun yhtiön taholta lupauksen rahoittaa RSO:n uusi harppu. Nykyinen harppu on vanha, kiilto on lähtenyt raameista. Kun tuo veroparatiisijuttu tuli ulos, raha jäi tulematta.  Siis ihmiset, minä yritän kehittää tätä laitosta.“

“Rohkeus on varovaisuutta”, on puolestaan ajankohtaisohjelmien päällikkö Atte Jääskeläinen sanonut tarkoittaen ajankohtaisjournalismia. 

Ylen keskijohko harkitsee ryhmittäytymistä julkiseen tuen ilmaisuun johtajistolle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat