Esa Kauppila

Tuleva suoruumis kohtaa Johtajan - hetki hetkeltä

Tapahtui Ylessä.

Mitä luet toimittaja?

Syksystä Jouluun.

Sopii. Onhan työaika. Voidaanko keskustella vähän?

Totta ihmeessä.

Kahvit?

Ok.

 

No…On tullut kansalaispalautetta juttujesi sisällöstä, eikä se kaikki ole hyvää. Olen hieman huolissani. Sen takia haluan ystävällisesti pitää kivan keskusteluhetken kanssasi.

Mistä olet huolissasi?

Ihmiset ovat peloissaan jutuistasi, joissa on ollut ei ehkä uskonrauhaa mutta rauhaa yleensä häiritseviä mielipiteitä.

Kuulostaa karmealta.

 

 

Esimerkkejä. Katso tämäkin. “Tyytymätön suurvalta-wannabee, jonka demokratia on lumetta ja oikeusvaltio olematon, olet kirjoittanut” - naapurimaastamme. Onko tämä oikein, tai järkevää?

Sitä voi miettiä.

 

Tässä maassa on vakavaa pohdintaa turvallisuudestamme. Ja sinä kirjoitat “Niin että Natoonko pitäisi meidänkin liittyä? – Haluan elää vaarallisesti, sanoi hiiri, kun kissaa viiksistä veti.” Tiedätkö veli, on vaikea olla näkemättä tässä kritiikiä.

Mitä tai ketä kohtaan?

 

Entä sitten tämä. “Jäykkälavettisena ja jäyhän 1930-luvun mallisena poliitikkona Niinistö saattaa jököttää vielä lähtötelineissä, kun Soinin poliittisen haudan ryöstäjät jo jakavat johtajan käätyjä keskenään.” Tämä lausunnon voi nähdä jonkin puolueen sisäisiin asioihin puuttumisena. 

Mitä minä maalaispoika ennustelemaan?

 

Voi olla eri mieltä, mutta jos jokin henkilö valitaan valtavalla äänimääräällä…pitää asettua aloilleen.  Tässä muuan näyte: “Sosiaalisesti jonkin verran nuivasti resonoiva Halla-aho voisi presidenttinä yhdellä diplomaatti-illallisella tuhota hartaasti rakennetun mielikuvan Suomesta suvaitsevana, sivistyneenä ja korrektisti käyttäytyvänä kansakuntana.” Lisäksi tuo “nuivasti resonoiva” on ivaa, eikä se ole kivaa. 

Niinpä. 

 

Onko luonnettasi tarkistettu. Katso tätäkin: “Persujen some-marttyyri Sebastian Tynkkynen on Väyrysen päivitetty versio, Paavo 2.0.” Onko lauseessa mitään rakennukseksi kenellekään?

En ole sitä häneltä kysynyt.

 

Ihailetko liikaa menneisyyttä: “Paavo Väyrynen osaa ajoittaa ulostulonsa kellosepän tarkkuudella.“ Ihailua?

Oho.

 

Henkilökohtaiseen elämään liittyvä puuttuminen, esimerkiksi tyylin muutokset, ovat tähtäimessäsi. “Kameleonttimaista muuntumiskykyä osoitti aikoinaan kepun Seppo Kääriäinen – eikä vain poliittisten mielipiteidensä suhteen. Kun kepu aikoinaan haki kansainvälisen liberaalipuolueiden yhteisjärjestön jäseneksi, nähtiin Iso Vihreekin kaupungilla boheemissa villapuserossa lipittelemässä valkoviiniä. Pois oli savolaispolitrukin normaali virka-asu, nukkavieru rippipuku ja housun päällä liputtava valkoinen merkonomipaita.”

 

Onko mitään hyvää?

Missä? 

Minussa? Työssäni?

Sepä se ongelma on: verbaaliakrobatia. Se voi vaikuttaa, kuten nyt tällainen:  “Stubb tunnusti, että tuleva haastaja, Petteri Orpo, on ollut hänen oikea kätensä hallituksessa ja kokoomuksen politiikan toteuttamisessa muutenkin. Nyt näyttää siltä, että Stubb lähtee kehiin käsipuolena. Raskaan sarjan otteluissa se voi olla kohtalokasta. “ Ja miten kävi?

No olette ilmeisen tyytymätön minuun. 

 

Emme totaalisen. Minä, työyhteisö ja kansa, emme ole tyytymättömiä. Mutta me olemme julkisen palvelun yhtiö. Vastuu. Ettei jotakin sattuisi. Jne. Mutta esimerkiksi erittäin suosittu kokkiohjelmamme kaipaa vahvistusta. Tarvitsemme ympäristön, jossa sanasi eivät manipuloi, jotta ihmiset voivat itsenäisesti muodostaa mielipiteensä. 

En voi olla näkemättä tätä alennuksena.

Siitä ei ole kysymys. Se, että siirsimme sinut poliittisen toimituksen johdosta erityistehtäviin Titanic-vertauksen vuoksi, oli vain yritys kohdentaa arvostamamme ammattaitosi. 

Minkä Titanic-vertauksen?

Tuota puoluetta, jota me kaikki syvästi kunnioitamme, vertasit Titanic-laivaan - vielä ennen vaaleja. 

Totta. Olin unohtanut. 

 

Henkilökohtaisesti..kuinka sinä syrjäseutujen kasvatti voit kuvitella omaavasi taitoja, kykyjä ylitse näiden kritisoimiesi kunnon kansalaisten, olen miettinyt. 

Olen Suomen sydänalueilta, sieltä mistä, Kalevala kerättiin. 

Mitä mietit diilistä?

Tarkastelen muita vaihtoehtoja. Mietin sitä tänään Kouvolassa Paasikiviseuran tilaisuudessa. Ulkoministerikin puhuu. 

Palataan tähän tultuasi.

Kiitos ajastasi.

Olen toimitusjohtaja. Välittäminen on työtäni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat