Esa Kauppila

Olisiko Bernie Sanders ollut parempi pala?

Merkittävä asia on, että USA:n presidentinvaaleissa äänestysprosentti jäi alimmilleen 20 vuoteen. Clinton voitti Trumpin 1.8 miljoonalla äänellä äänestysprosentin jäädessä 55.4 %:iin, mutta turhautuminen voitti molemmat. 

Jos Sanders(http://www.cbsnews.com/news/bernie-sanders-on-trump-our-job-now-is-to-ho...) olisi ollut ehdokkaana, kotiin jääneet demokraatit olisivat jalkautuneet, ja ne, jotka kokeivat jääneensä syrjään, mutta katsoivat Trumpin persoonan läpi sormien, olisivat todennäköisesti äänestäneet aktiivisesti toisin. On jopa mahdollista, että vaalitaistelun kärjistyessä olisi lähestytty 1800-luvun osallistumisprosentteja ja mahdollisesti tuloksin, joita New York Times oli ennustanut - 15 %:n marginaali Sandersin hyväksi (http://www.realclearpolitics.com/epolls/2016/president/us/general_electi...). 

Vaikutelma on, että Etelä-Amerikassa toisinaan joku ilmeinen tuleva turvaava diktaattori onnistuu voittamaan kansojen syvien rivien kannatuksen ja voittaa.  En tarkoita, että nepotististisia piirteitä osoittavasta Trumpista kehkeytyisi diktaattori, mutta hänen todellinen myötätuntonsa niitä kohtaan, jotka häntä pääasiallisesti äänestivät epäilyttää. 

Kun nyt äänestäjiä puhutteli Trumpin kyky liikemiehenä saada asioita aikaan, heitä olisi voinut enemmän  puhutella se, että kuvernööri Sanders on kyennyt rakentamaan Vermonista USA:n parhaan paikan asua - köyhyyden määrässä 12., keskikoulun käyneiden määrässä 9., murhien määrässä 1. Onhan osavaltion johtaminen lähempänä valtion johtamista ja miljardibusineksen johtaminen taas lähempänä Wall Streetiä. Mistä hänet olisi voitu saada kiinni - korruptiosta? Ehkä kommunisimista, mutta sen painoarvo on vähäinen, koska Venäjä ei edusta enää kommunismia. Tietysti hirveä pohjoismainen terveydenhuollon saatavuus kaikille olisi voinut tulla esiin, mutta näkemättä jäi, millaisin vermontilaisin palauttein. 

Olisiko ollut parempi, että turhautuneisuus ja toivottomuus olisi kanavoitunutkin toisin kuin että jäi kanavoitumatta - kreikkalaiseen tapaan? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat