Esa Kauppila

Pressiklubi ja Valtakunnanterapeutti Raimo lopetettava

Kun lauantain TV:n Ykkösaamun toimittaja kysyy, mitä haastateltava aikoo seuraavaksi tehdä jätettyään studion ja haastaateltava vastaa  “mennä lenkille”  tai “mennä lenkille koiran kanssa” on siinä riittävästi informaatiota tyydyttämään kansalaisten uteliaisuutta. Siinä ei mennä liian pitkälle. Ei pidä “osallistamisessa” mennä liialllisuuksiin. Siinä on ajankohtaisohjelman kultainen standardi, johon muiden ajankohtaisohjelmien Suomessa ja Venäjällä tulee pyrkiä. 

Yleisradion aamu TV tarjoaa yhä vain kivempää purtavaa jokaiselle arki-aamulle. Siinä toteutuu hienolla tavalla ihanne kysymysten esittämisestä tavan vuoksi turvallisesta lähestymiskulmasta. Mitään mistä ei tiedä mihin se johtaa ei pääse kehittymään.

Tavoitteen ollessa kansalaisen rauhoittaminen itseohjautuvasta osallistumisesta urheiluohjelmien esitysten laajentaminen sopii pirtaan. Mitä enemmän on 1) urheilua, 2) klassista musiikkia ajalta ennen riitasointuja ja 3) hartausohjelmia, sitä turvallisemmilla vesillä ollaan. Urheilumolotuksen vaihtoehdoksi  ei pidä tarjota älykästä puhetta.

Tärkeänä keinona tavoiteltaessa uutta ja uljasta yleisradiota, jossa uuskielinen kivapuhe vallitsee, on häiriköiden säälimätön eliminointi. Jos toimittaja ei tokene “siirrosta erikoitehtäviin”, “työsopimuksen päättäminen yhteisymmärryksessä” jää käyttökelpoiseksi vaihtoehdoksi. Ervataanko, mihin viitataan?

Valtakunnan terapeutti Raimo ja Pressiklubi ovat yleisvaarallisiin tartutnatauteihin verrattavia  asia-ajankohtaisohjelmia. Niissä esiintyy ennakoimatonta puhetta, jollaisesta ei voi koskaan tietää, mihin se johtaa. Vapaata intuitiivista ajattelua ei pitäisi sallia nyt eikä tulevaisuudessa, ja menneisyydestä se pitäisi voida perua. Maailma on kovin epävarma nyt, eikä epävarmuutta vähennä ajattelemiseen yllytys. 

Erityinen huoli liittyy nyt siihen, että Yleisradion suunnittelema uutisten osto STT:stä tarjoaa eväintä vain uutis- ja ajankohtaistoimitusten supistuksiin, mutta poliittisen satiiriin ei manööverillä suoraan päästä käsiksi. Ehkä siihenkin keinot keksitään.

Hymyä huuleen :)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jahas.
Minä en tyhmyyttäni huomaa onko tämä totista puhetta vai satiiria, koska niin moni tosipuhe nykypäivänä on kuin parasta satiiria.

Riskeeraan ja saatan itseni ehkä naurunalaiseksi pitämällä tätä tosipuheena, vaikka satiirina se toki olisi vakavammin otettavissa.

Pressiklubi ja Valtakunnanterapeutti ovat muutaman muun ohjelman ohella YLE:n ohjelmatuotannon valopilkkuja, mutta on siellä mätääkin.

"Enbuske, Veitola & Salminen" taitaa kyllä olla MTV:n töräys, mutta otan sen nyt esimerkiksi ohjelmatyypistä jota ei tarvita. En muistele nyt enempää nimiä, kun en näitä ohjelmia harrasta, eikä niitä kaikeksi onneksi ole pakko katsoa, vaikka verot kerätäänkin.

Yhden esimerkin YLE:n puolelta muistan, se on "puoliseitsemän". Tekopirteä, tekonuorekas ja tekohauska. Tällaista ohjelmaa ei tarvita.

Tohtori Raimo ja Pressiklubi sen sijaan ovat oikeasti pirteitä ja oikeasti hauskoja, eikä ne yritä liehitellä keskenkasvuisia katselijoita.

Käyttäjän EsaKauppila kuva
Esa Kauppila

Ei se tyhmyyttä liene. Satiirikin on vaikea laji.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Pressiklubin ainoa tahra oli pseudososialisti Stillerin paidan rintamuksessa oleva kokovartalokuva alastomasta,liikalihavasta Trumpista.
Oliko se läppä vai mikä, missä pihvi? Samaa paskajournalismia Enbuskella Anne Bernerin haastattelussa ja vielä tohti kysyä, miltä uhrista tuntuu.
Ei nouse siskot barrikadeille, väärä tulipalo.

Sen sijaan vieraat, Saarikoski ja Penttilä, kukot vastarannoilla, löysivät hienosti pihvejä toistensa ulosannista, mikä edellyttää älykkyyttä ja sivistystä. Todeolla hienoa katsottavaa, ehkä paras setti koskaan. Korhonen ajautui naiskiintiön edustajaksi ilman agendaa.

Käyttäjän EsaKauppila kuva
Esa Kauppila

Pitääpä katsoa tuo Enb... Mitä Berner sanoo omistajuudesta tällä kertaa?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kuulin Sarasvuo-ohjelmassa Enbusken T-paidasta, jossa kuvat harvahampaisesta vanhentuneesta Berneristä, sylkiäistyyppinen pilakuva.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Pelimies-ohjelmassa tehtiin pilaa Enbuskesta, joten piiri pyörii suomalaismediassa.

Toimituksen poiminnat