Esa Kauppila

YLEn “Panem et circences” vaatii päitä vadille

 

“Leipää ja sirkushuveja” - roomalaisatiirikon tuskainen huokaus aikalaisistaan on ajankohtainen. 80-luvun SKY-kanavan wrestling-tuomarin tavoin ääntään ja älyään käyttävän henkilön nousu maailman ainoan supervallan toiseksi varteenotettavaksi presidenttiehdokkaaksi vaatii selitystä. Onko kyse vain siitä, että keskiluokka on menettänyt varallisuuttaan ja katkeroitunut siten, ja ettei millään ole väliä? Voisiko olla muita selittäviä tekijöitä?

 

Katseet suuntautuvat mediaan.  Jos yksilön tiedonnälkään vastaa Fox, voiko muuta odottaa kuin kognitiivista perversiota lopputuotteena ja apatiaa. Viis kuitenkin Foxista.  Haluaisin rajata mielenkiinnon siihen mediaan, joka suomalaisia ensisijaisesti koskettaa. Vain Perussuomalaiset ovat kasvattaneet jäsenmääräänsä viimevuosien aikana.  Tänään Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa epäiltiin, että yhteiskunnallinen osallistumisen halu olisi herpaantunut.

 

Median vastuu siinä, millä tasolla kansanvalta on, on oleellinen. Aika ei riitä täydelliseen asioihin perehtymiseen, vaan maailmankuvamme syntyy välillisesti median kautta. Jos medialla ei ole visiota osallistumisesta yhteiseen projektiin, jos joko kyynisyys tai sensaationnälkä, kaupallinen viihdyttämisen motiivi vallitsevat, se tieto, johon yhteiskunnallinen päätöksenteko perustuu, on haperoa.

 

Yleisradiosta maksamme mediamaksua. Sen tehtävistä keskeisin on riippumattomana poliittisesta ja taloudellisesta vallasta välittää pohdittua tietoa – ja yksilöllistäkin tulkintaa – yhteiskunnasta ja maailmasta. Tämä tieto voisi olla innoittaja yksilölle, joka yhteiskunnassa haluaa suunnistaa aktiiviseen kansalaisuuteen.  Tätä keskeisimmässä tehtävässää Yleisradio on surkastunut kääpiöksi viime vuosina. Se on tuhonnut luomansa Puheradion täyttäällä sen merkityksettömillä tavuilla ja hälyäänillä. Se on katsonut tärkeimmäksi tehtäväksi urheilutiedottamisen, mikä kuuluu sirkushuvien –luokkaan ja sopii kaupalliselle medialle. Uutisoinnissa on tullut pohdintaa ja ajattelua tyypillisemmäksi “hetki hetkeltä” –vouhotus. Kuvat Italian maanjäristyksen koettelemista kylistä “ennen ja jälkeen” järistyksen. Mikä voisi vähemmän kiinnostaa! Viimeinen “Amerikkalaisia puheenvuoroja” -sarjan jutuista on ennen Trumpin häiritsevää ilmaantumista kuvaan.

 

Yleisradion nykyinen toimitusjohtaja astui virkaansa korottaen palkkansa kaksinkertaiseksi siitä, mihin visionäärinen toimitusjohtaja Jungner oli tyytynyt. Kun merkittäväää taantumista on tapahtunut, miten hän vastaa YLEn hallituksen puheenjohtajalle, joka on korostanut Yleisradion sivistytehtävän merkitystä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat