Esa Kauppila

Kuinka kannustaa asumistukea saavia yrittämään enemmän?

Tällä hetkellä ne, jotka saavat valtion asumistukea - 1.7 mrd e valtion menoista - eivät ansaitse riittävästi, että tuet ja ansiot riittävät elämiseen. Turku esimerkiksi on pläntti, missä asumistukea saavia on huomattavan paljon.

 

Asumistukea ei voi poistaa, sillä se johtaisi myös vuokraamisen tappioihin, millä voisi olla yhteiskunnallisia seurauksia, sillä omistajuus on yhteiskunnan keskeisimpiä sidostekijöitä. Sisäisen omistajuuden evoluutiota kansalaisissa ei pidä häiritä. Jos pitää vuokralla sataa asuntoa ja huomioinut vuokrankorotuksessa sen, että puolet vuokratuesta kuuluu vuokranantajalle, on se merkinnyt 125 000 euron vuotuista bruttotuloa. Voi vain huolestuneena arvailla, millaisia seurauksia voisi olla 100000 euron vuositulon äkillisestä menettämisestä. Linjassa aiemman viime hallitusten harjoittaman politiikan kanssa on pohdittava, ikäänkuin uuden talvisodan hengessä, kuinka kannustaa vuokralla asuvia yrittämään enemmän.

 

Tyypillinen vuokralaisen menoerä on alkoholi. Pitää kannustaa vuokralaista huolehtimaan, että tämä kulu ei ole liian suuri, ja ehkä kannattaisi muistuttaa mahdollisuudesta, jonka viinan osto Virosta tarjoaa. Toinen mahdollisuus ansaita on marjojen poiminta. Pitää esimerkiksi järjestää marjojen - ja sienien - poimintaretkiä, missä erityisesti kolmas sektori, tai vuokralaisten nukke-edunajaja Vuokralaisten keskusliitto voisi aktivoitua. Pakastimen voisi vähentää verotuksessa. Kolmanneksi, ruokamenoihin voi vaikuttaa merkittävästi pyrkimällä käyttämään viimeisenä myyntipäivänä ostettavien ruokatuotteiden hankintaa. Lisäksi kannattaa muistuttaa, että yrittämisessä on kaikille mahdollisuus.   

 

Jos vuokratukia lähestyvien vaalien vuoksi päädyttäisiin korottamaan, voitaisiin vuokran antajille esittää toivomus, että valtakunnassa on meneillään yhteiset talkoot.  Tällaisissa toivomuksissa on muistettava käyttää veropakolaisuutta ennaltaehkäisevää sordinoa.

 

Kansakunnan historiaan kuuluvat sellaiset tapahtumat kuin isojako ja uusjako, jolloin valtiovalta on legitimoinut itsensä muuttamaan omistussuhteita. Jos vuokra-asuntojen massiiviseen kansallistamiseen päädyttäisiin yhteisen edun nimissä, pitäisi kuitenkin vuokranantajia huomioida “kunniakansalainen” –tittelillä, mitalilla, ja suurimmille luovuttajille voisi olla patsas paikallaan. 

 

 

Esa Kauppila, vuokralainen Turussa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Toimituksen poiminnat